Updutch
© Updutch 2024
Privacyverklaring Cookiebeleid

De 3 belangrijkste punten van de Europese Accessibility Act

Webdevelopment

Geplaatst op

In de wereld van digitalisering en technologische vooruitgang staat toegankelijkheid centraal. Voor bedrijven en organisaties in Europa zal de aankomende Europese Accessibility Act een gamechanger zijn, welke in 2025 van kracht komt. Deze wetgeving, ontworpen om digitale diensten en producten toegankelijk te maken voor iedereen, verdient onze volle aandacht. Hier zijn de drie belangrijkste aandachtspunten waarop we moeten letten.

Accessible-Entry-Sign-Chicago-Park

Wat is accessibility?

Accessibility in website- en webdesign draait om het toegankelijk maken van digitale inhoud en interfaces voor mensen met verschillende vaardigheden en handicaps. Het omvat verschillende principes om ervoor te zorgen dat iedereen online inhoud effectief kan waarnemen, begrijpen, navigeren en ermee kan werken. Een cruciaal aspect is waarneembaarheid, wat inhoudt dat er tekstalternatieven worden geboden voor niet-tekstelementen en dat informatie te onderscheiden en aan te passen is. Gebruikbaarheid legt de nadruk op gebruikersnavigatie en interactie, waarbij de nadruk ligt op toegankelijkheid van het toetsenbord, duidelijk design en het vermijden van elementen die fysiek ongemak kunnen veroorzaken. Begrijpelijkheid is gericht op duidelijkheid in zowel informatie als design en bevordert leesbaarheid, foutpreventie en consistentie.

1. Universele Toegankelijkheid: Een Kwestie van Inclusiviteit

De Europese Accessibility Act benadrukt het belang van universele toegankelijkheid. Dit betekent dat digitale diensten en producten niet alleen voor de tech-savvy gebruiker ontworpen moeten zijn, maar voor iedereen, ongeacht fysieke of cognitieve beperkingen. Een inclusieve aanpak staat centraal, wat betekent dat websites, apps en andere digitale platforms gemakkelijk te gebruiken moeten zijn voor iedereen, ongeacht hun achtergrond.

Dit is dus niet alleen voor mensen met een visuele beperking, maar zo moeten er ook alternatieven bedacht worden op het scannen van QR-codes voor mensen met een motorische beperking. Het gaat dus veel dieper dan wat over het algemeen de consensus is.

2. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG): De Meetlat voor Succes

De Europese Accessibility Act verwijst naar de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) als de meetlat voor succes. Deze richtlijnen stellen specifieke criteria op voor het ontwerpen van toegankelijke digitale content. Van alternatieve tekst voor afbeeldingen tot navigeerbare websitestructuren – bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de WCAG-standaarden om te garanderen dat hun digitale aanwezigheid voor iedereen toegankelijk is.

3. Handhaving en Sancties: Niet te Negeren

De Europese Accessibility Act brengt handhaving en sancties met zich mee. Niet-naleving kan leiden tot boetes en juridische consequenties. Het is van cruciaal belang voor bedrijven om de wet serieus te nemen en proactief stappen te ondernemen om aan de eisen te voldoen.

In een wereld die steeds meer afhankelijk is van digitale interacties, is toegankelijkheid een fundamenteel recht. De Europese Accessibility Act is een stap in de goede richting om ervoor te zorgen dat niemand wordt buitengesloten. Laten we deze kans aangrijpen om digitale ervaringen te creëren die voor iedereen toegankelijk zijn.

Nog meer weten over de Europese Accessibility Act? Neem gerust contact met ons op. Uiteraard kunnen we je ook assisteren met eventuele verbeteringen van je website op gebied van Accessibility.

Photo by Daniel Ali on Unsplash

Nieuws, artikelen & meer

Lees ook deze blogs
Je website presteert slecht? 5 zaken die je beter kunt vermijden
Webdesign & UX/UI

Je website presteert slecht? 5 zaken die je beter kunt vermijden

Voor het maken van een effectieve website is meer nodig dan alleen een mooie vormgeving; het vermijden van veelvoorkomende valkuilen is net zo belangrijk. Dit artikel werpt een licht op de vijf ergste dingen die je moet vermijden bij het maken van een website, zodat je online aanwezigheid niet alleen boeiend is, maar ook bezoekers omzet in tevreden gebruikers. Of je nu een doorgewinterde webmaster bent of een beginner, inzicht in deze valkuilen kan je helpen een website te maken die een positieve en blijvende indruk achterlaat.

Lees blog
De kracht van een werken-bij website: potentiële talenten aantrekken en behouden
Online marketing

De kracht van een werken-bij website: potentiële talenten aantrekken en behouden

In de hectische wereld van het aantrekken van personeel kan een goed ontworpen werken-bij website de spelbreker zijn die jouw organisatie nodig heeft. In dit artikel wordt de invloed van werken-bij websites onderzocht en wordt duidelijk hoe ze toptalent niet alleen kunnen aantrekken, maar ook kunnen behouden. Of je nu een groeiende startup hebt of een gevestigde onderneming, het begrijpen van het belang van een sterke online aanwezigheid voor vacatures is de sleutel tot het opbouwen van een succesvol personeelsbestand.

Lees blog
Haal meer uit je Google Analytics data
SEO/SEA

Haal meer uit je Google Analytics data

Google Analytics is als een schatkist vol waardevolle informatie over het gedrag van jouw websitebezoekers. Of je nu een doorgewinterde marketeer bent of net begint met het analyseren van data, hier zijn enkele tips om het meeste uit Google Analytics te halen en je online prestaties te verbeteren.

Lees blog
Bekijk meer blogs