Updutch
© Updutch 2024
Privacyverklaring Cookiebeleid

Een website laten ontwikkelen of toch zelf bouwen: de voor- en nadelen

Webdevelopment

Geplaatst op

Tegenwoordig is het voor bedrijven, hoe groot of klein dan ook, van cruciaal belang om een goede online aanwezigheid te hebben. Een van de eerste beslissingen die je hierbij moet nemen is of je de website zelf wil bouwen of dat je wil investeren in professionele webontwikkeling. Hoewel een doe-het-zelf website verleidelijk kan lijken, zijn er verschillende redenen waarom kiezen voor professionele webontwikkeling je online succes en gebruikerservaring voor je bezoekers aanzienlijk kan verbeteren.

Ontwerp en functionaliteiten op maat

Met doe-het-zelf websitebouwers als bijvoorbeeld Wix, Webflow of WordPress ben je volledig in controle, maar vaak ben je wel aangewezen op standaard sjablonen en thema's. Wil je met deze platforms zelf iets maken dat past bij jouw bedrijf of verder gaan dan waar de standaard thema's stoppen, dan kom je er al gauw achter dat enige kennis van webontwikkeling wel handig is. Het gebruik van standaard sjablonen en thema's zorgt er dus ook al snel voor dat je website zich moeilijker kan onderscheiden met unieke elementen en ontwerp. Blijft de site dan wel goed hangen bij jouw bezoekers?

Professionele webontwikkelaars hebben daarentegen de expertise in huis om een website te maken die perfect aansluit bij jouw wensen en doelen. Ze kunnen een uniek ontwerp maken dat daar perfect op wordt afgestemd, zodat je website er niet alleen aantrekkelijk en onderscheidend uitziet, maar ook naadloos functioneert. Deze op maat gemaakte aanpak zorgt dus voor een meer persoonlijke en gebruiksvriendelijke ervaring. Dit kan uiteraard nog steeds op een platform naar keuze.

Geavanceerde technische expertise

Doe-het-zelf websitebouwers doen de basis vaak erg goed, maar op het moment dat je gebruik wil maken van meerdere plugins of functionaliteiten die standaard niet kan dan wordt het al gauw complex. Denk bijvoorbeeld aan complexere formulieren, koppelingen met interne systemen of maatwerk functionaliteit. Ook qua updates en veiligheid ben je afhankelijk van het platform zelf.

Bij het bouwen van een website komt dus meer kijken dan het selecteren van sjablonen en het slepen van elementen. Vooral als je meer wil dan de standaard functionaliteit. Professionele ontwikkelaars beschikken over belangrijke technische kennis en blijven op de hoogte van de nieuwste trends en technologieën. Zij zorgen er niet alleen voor dat je website visueel aantrekkelijk is, maar ook dat de website goed presteert en veilig is.

Zoekmachine optimalisatie (SEO)

Je hebt een mooie website in elkaar geklikt, maar dan kom je erachter dat je website eigenlijk helemaal niet zo goed presteert. In Google sta je op pagina 4 maar je ziet niet direct wat je daar aan kan doen. Doe-het-zelf websitebouwers doen vaak het essentiële wat nodig is voor SEO, maar op detailniveau mist er vaak het een en ander om een website goed te laten presteren. Denk bijvoorbeeld aan goed gebruik van headings, accessibility en misschien het belangrijkste: juist gebruik van resources (afbeeldingen, scripts, extern materiaal, etc.).

Een professioneel ontwikkelde website is vanaf de basis geoptimaliseerd voor zoekmachines, waardoor de zichtbaarheid meetbaar toeneemt. Webontwikkelaars begrijpen de fijne kneepjes van SEO en passen strategieën toe zodat deze vanaf livegang direct kunnen presteren. Betere zoekmachine optimalisatie betekent meer organisch verkeer en daardoor meer potentiële klanten. Dit kunstje zelf doen door middel van vele plugins en andere oplossingen is zeker mogelijk, maar kan juist averechts werken doordat dit vaak meer resources kost.

Whiteboard with design

Aanpassingen en schaalbaarheid

Als je bedrijf groeit, groeien ook de behoeften die je hebt voor je website. Professionele webontwikkelaars kunnen schaalbare websites maken die kunnen meegroeien met je bedrijf. Of je nu nieuwe functies moet toevoegen, e-commerce wil integreren of je website moet opschalen voor meer verkeer, een professioneel ontwikkelde site biedt de flexibiliteit en aanpassingsopties om zich aan te passen aan je veranderende eisen.

Bij een doe-het-zelf gebouwde website is het de vraag of het gekozen platform de optie biedt voor de aanpassingen die je wil. Vaak heb je dan ook te maken met extra kosten voor licenties en abonnementen. Wil je een e-commerce oplossing en kan het niet in de website die je hebt, dan ben je al gauw genoodzaakt om je website elders weer helemaal opnieuw op te bouwen.

Werkend op alle browsers

Doe-het-zelf websites kunnen er goed uitzien in één browser, maar hebben vaak problemen in andere browsers. En niet alleen browsers, maar ook het formaat is vaak een probleem. Zo ziet je website er op een desktop perfect uit, maar op een mobiele telefoon verdwijnt ineens het een en ander.

Professionele webontwikkelaars testen websites rigoureus op meerdere browsers en apparaten om een consistente en naadloze ervaring voor alle gebruikers te garanderen, bij elke aanpassing en toevoeging weer. Deze aandacht voor detail is cruciaal voor het bereiken van een breder publiek en indirect ook voor SEO.

Tijd- en kostenefficiëntie

Hoewel doe-het-zelf websitebouwers in eerste instantie erg interessant lijken qua kosten, kan de tijd en moeite die het je kost aan het leren en oplossen van problemen snel oplopen. Ook lopen de kosten gauw op wanneer je uitgebreide functies wil, meer plugins wil gebruiken of simpelweg veel bezoekers op je site hebt.

Professionele webontwikkelaars zorgen ervoor dat je website op tijd opgeleverd wordt en minimaliseren daarbij de kans op fouten. Initieel kunnen de kosten hoger zijn versus het zelf bouwen, maar onderaan de streep is het verschil vaak niet noemenswaardig. Daarnaast bespaard het uitbesteden van een website je ook kostbare tijd die je zelf beter kan besteden in je bedrijf zelf.

Dus, zelf bouwen of laten ontwikkelen?

Een professionele website is cruciaal voor bedrijven om een sterke online aanwezigheid te krijgen. In tegenstelling tot doe-het-zelf websitebouwers bieden professionele webontwikkelaars op maat gemaakt ontwerp, geavanceerde technische expertise, diepgaande zoekmachineoptimalisatie en schaalbaarheid zonder dat jij daar zelf over na hoeft te denken. Terwijl doe-het-zelf oplossingen in eerste instantie dus aantrekkelijk lijken qua kosten, kunnen de tijd en moeite om een platform/websitebouwer te leren kennen snel oplopen. Maar, dit gaat verder dan puur alleen kosten; het is een investering in jouw online succes en zorgen dat je website zich aan kan passen aan de groeiende behoeften van je bedrijf.

Heb je hier hulp bij nodig of heb je hier nog vragen over? Of wil je eigenlijk gewoon direct aan de slag met jouw nieuwe website? Wij staan voor je klaar om een website af te leveren die is afgestemd op jouw wensen én die volledig voldoet aan de huidige standaarden. Neem vandaag nog contact met ons op en laten we samen jouw website stralen!

Nieuws, artikelen & meer

Lees ook deze blogs
Wat is Google Tag Manager? Een korte introductie
Online marketing

Wat is Google Tag Manager? Een korte introductie

Google Tag Manager (GTM) is een krachtige tool die het gebruik van trackingcodes vereenvoudigt en het databeheer verbetert. Dit artikel is een algemene inleiding, waarin de belangrijkste onderdelen zoals datalayers, containers, tags, triggers en variabelen worden uitgesplitst. Of je nu een doorgewinterde marketeer bent of een beginner, het begrijpen van de functionaliteiten en voordelen van Google Tag Manager is cruciaal voor het optimaliseren van je online aanwezigheid.

Lees blog
De kracht van een werken-bij website: potentiële talenten aantrekken en behouden
Online marketing

De kracht van een werken-bij website: potentiële talenten aantrekken en behouden

In de hectische wereld van het aantrekken van personeel kan een goed ontworpen werken-bij website de spelbreker zijn die jouw organisatie nodig heeft. In dit artikel wordt de invloed van werken-bij websites onderzocht en wordt duidelijk hoe ze toptalent niet alleen kunnen aantrekken, maar ook kunnen behouden. Of je nu een groeiende startup hebt of een gevestigde onderneming, het begrijpen van het belang van een sterke online aanwezigheid voor vacatures is de sleutel tot het opbouwen van een succesvol personeelsbestand.

Lees blog
Beste manieren om de snelheid van je website te verbeteren
Webdevelopment

Beste manieren om de snelheid van je website te verbeteren

In de snelle wereld van het internet eisen gebruikers een snelle en naadloze ervaring bij het browsen op websites. De snelheid van je website kan van grote invloed zijn op de tevredenheid van gebruikers, de positie in zoekmachines en het algehele online succes. Langzaam ladende websites frustreren niet alleen bezoekers, maar kunnen ook leiden tot een hoger bouncepercentage en minder conversies. Om ervoor te zorgen dat je website optimaal presteert, kun je overwegen de volgende best practices voor het optimaliseren van de snelheid van je website te implementeren.

Lees blog
Bekijk meer blogs