Updutch
© Updutch 2024
Privacyverklaring Cookiebeleid

De 3 belangrijkste punten van de Europese Accessibility Act

Webdevelopment

Geplaatst op

In de wereld van digitalisering en technologische vooruitgang staat toegankelijkheid centraal. Voor bedrijven en organisaties in Europa zal de aankomende Europese Accessibility Act een gamechanger zijn, welke in 2025 van kracht komt. Deze wetgeving, ontworpen om digitale diensten en producten toegankelijk te maken voor iedereen, verdient onze volle aandacht. Hier zijn de drie belangrijkste aandachtspunten waarop we moeten letten.

Accessible-Entry-Sign-Chicago-Park

Wat is accessibility?

Accessibility in website- en webdesign draait om het toegankelijk maken van digitale inhoud en interfaces voor mensen met verschillende vaardigheden en handicaps. Het omvat verschillende principes om ervoor te zorgen dat iedereen online inhoud effectief kan waarnemen, begrijpen, navigeren en ermee kan werken. Een cruciaal aspect is waarneembaarheid, wat inhoudt dat er tekstalternatieven worden geboden voor niet-tekstelementen en dat informatie te onderscheiden en aan te passen is. Gebruikbaarheid legt de nadruk op gebruikersnavigatie en interactie, waarbij de nadruk ligt op toegankelijkheid van het toetsenbord, duidelijk design en het vermijden van elementen die fysiek ongemak kunnen veroorzaken. Begrijpelijkheid is gericht op duidelijkheid in zowel informatie als design en bevordert leesbaarheid, foutpreventie en consistentie.

1. Universele Toegankelijkheid: Een Kwestie van Inclusiviteit

De Europese Accessibility Act benadrukt het belang van universele toegankelijkheid. Dit betekent dat digitale diensten en producten niet alleen voor de tech-savvy gebruiker ontworpen moeten zijn, maar voor iedereen, ongeacht fysieke of cognitieve beperkingen. Een inclusieve aanpak staat centraal, wat betekent dat websites, apps en andere digitale platforms gemakkelijk te gebruiken moeten zijn voor iedereen, ongeacht hun achtergrond.

Dit is dus niet alleen voor mensen met een visuele beperking, maar zo moeten er ook alternatieven bedacht worden op het scannen van QR-codes voor mensen met een motorische beperking. Het gaat dus veel dieper dan wat over het algemeen de consensus is.

2. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG): De Meetlat voor Succes

De Europese Accessibility Act verwijst naar de Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) als de meetlat voor succes. Deze richtlijnen stellen specifieke criteria op voor het ontwerpen van toegankelijke digitale content. Van alternatieve tekst voor afbeeldingen tot navigeerbare websitestructuren – bedrijven moeten ervoor zorgen dat ze voldoen aan de WCAG-standaarden om te garanderen dat hun digitale aanwezigheid voor iedereen toegankelijk is.

3. Handhaving en Sancties: Niet te Negeren

De Europese Accessibility Act brengt handhaving en sancties met zich mee. Niet-naleving kan leiden tot boetes en juridische consequenties. Het is van cruciaal belang voor bedrijven om de wet serieus te nemen en proactief stappen te ondernemen om aan de eisen te voldoen.

In een wereld die steeds meer afhankelijk is van digitale interacties, is toegankelijkheid een fundamenteel recht. De Europese Accessibility Act is een stap in de goede richting om ervoor te zorgen dat niemand wordt buitengesloten. Laten we deze kans aangrijpen om digitale ervaringen te creëren die voor iedereen toegankelijk zijn.

Nog meer weten over de Europese Accessibility Act? Neem gerust contact met ons op. Uiteraard kunnen we je ook assisteren met eventuele verbeteringen van je website op gebied van Accessibility.

Photo by Daniel Ali on Unsplash

Nieuws, artikelen & meer

Lees ook deze blogs
Hoe krijg je een optimale klantbeleving (UX) op jouw website?
Webdesign & UX/UI

Hoe krijg je een optimale klantbeleving (UX) op jouw website?

Een naadloze en prettige interactie tussen gebruikers en je site is cruciaal voor het behouden van bezoekers, het stimuleren van conversies en het bevorderen van een positief merkimago. Maar wat is nu precies een optimale User Experience (UX) voor een website? Laten we eens kijken naar de belangrijkste elementen die bijdragen aan een gebruiksvriendelijke en aantrekkelijke online ervaring.

Lees blog
Wat is Google Tag Manager? Een korte introductie
Online marketing

Wat is Google Tag Manager? Een korte introductie

Google Tag Manager (GTM) is een krachtige tool die het gebruik van trackingcodes vereenvoudigt en het databeheer verbetert. Dit artikel is een algemene inleiding, waarin de belangrijkste onderdelen zoals datalayers, containers, tags, triggers en variabelen worden uitgesplitst. Of je nu een doorgewinterde marketeer bent of een beginner, het begrijpen van de functionaliteiten en voordelen van Google Tag Manager is cruciaal voor het optimaliseren van je online aanwezigheid.

Lees blog
Een gebruiksvriendelijke vergelijking tussen Kirby en WordPress
Webdevelopment

Een gebruiksvriendelijke vergelijking tussen Kirby en WordPress

Het vinden van het juiste Content Management Systeem (CMS) voor je website kan moeilijk zijn in het enorme landschap van verschillende CMS systemen. Kirby en WordPress zijn twee populaire oplossingen voor mensen die op zoek zijn naar een probleemloze manier om hun website bij te houden. In deze vergelijking bekijken we de fundamentele verschillen tussen deze twee platforms zonder teveel in technische details te treden.

Lees blog
Bekijk meer blogs