Updutch
© Updutch 2024
Privacyverklaring Cookiebeleid

Wat is Google Tag Manager? Een korte introductie

Online marketing

Geplaatst op

Google Tag Manager (GTM) is een krachtige tool die het gebruik van trackingcodes vereenvoudigt en het databeheer verbetert. Dit artikel is een algemene inleiding, waarin de belangrijkste onderdelen zoals datalayers, containers, tags, triggers en variabelen worden uitgesplitst. Of je nu een doorgewinterde marketeer bent of een beginner, het begrijpen van de functionaliteiten en voordelen van Google Tag Manager is cruciaal voor het optimaliseren van je online aanwezigheid.

Datalayers, containers, tags, triggers en variabelen

Google Tag Manager bestaat uit verschillende onderdelen. Het is goed om de verschillen tussen deze onderdelen te begrijpen want dit maakt het gebruiken van GTM een stuk makkelijker. Datalayers dienen als een soort centrale opslagplaats voor gegevens, deze datalayer wordt gevuld op jouw website met relevante data die automatisch naar Tag Manager gestuurd wordt. Containers zijn omgevingen binnen GTM die alle tags, triggers en variabelen bevatten. Idealiter heb je per website één container. Tags zijn stukjes code die specifieke gegevens verzamelen, geactiveerd door interactie door de gebruiker via triggers. Variabelen, aan de andere kant, maken dynamische aanpassingen mogelijk door data mee te sturen bij een tag.

Waarom Google Tag Manager gebruiken?

GTM biedt een efficiënte en gecentraliseerde benadering van tag management, waardoor gebruikers tags kunnen implementeren en bijwerken zonder in de code van de website te hoeven duiken. De flexibiliteit om tags toe te voegen en te wijzigen zonder tussenkomst van een ontwikkelaar verbetert de efficiëntie, vermindert fouten en zorgt voor real-time aanpasbaarheid aan veranderende trackingbehoeften. Deze schaalbaarheid en het gebruiksgemak maken GTM van onschatbare waarde voor marketeers en website beheerders.

Google Tag Manager installeren

Het installeren van Google Tag Manager (GTM) is een eenvoudig proces dat een paar belangrijke stappen omvat:

 • Maak een Google Tag Manager-account aan:
  Als je geen account hebt, kun je er eenvoudig een aanmaken. Ga eerst naar de website van GTM en meld je aan met de gegevens van je Google-account.
 • Stel je eerste GTM-container in:
  Klik na het inloggen op de knop "Account aanmaken". Geef een naam op voor je account, geef het land op en kies of het voor een website of een mobiele app is. Maak vervolgens je eerste container aan door er een naam voor in te voeren. Containers zijn waar je je tags, triggers en variabelen beheert.
 • Servicevoorwaarden accepteren:
  Bekijk en accepteer de servicevoorwaarden tijdens het aanmaken van je account en container.
 • Ontvang de GTM Container code:
  Zodra de container is gemaakt, geeft GTM je een stukje code. Kopieer deze code en plak deze op elke pagina van uw website, idealiter net voor het sluiten </head> tag. Deze code maakt de verbinding tussen de website en GTM.
 • Installatie controleren:
  Om zeker te zijn van een correcte installatie, gebruik je de Google Tag Assistant browserextensie. Bezoek je website en de Tag Assistant zal bevestigen of de GTM-container met succes is geïnstalleerd.
 • Publiceer je container:
  Zodra de code is geïnstalleerd en gecontroleerd, ga je terug naar je GTM-dashboard. Maak de tags en triggers aan die je nodig hebt. Ben je klaar? Klik op de knop " Verzenden" om je wijzigingen in de container te publiceren. Deze stap is cruciaal om je tags te activeren.

Hoe gebruik ik Google Tag Manager?

Als je het volledige potentieel van Google Tag Manager (GTM) wilt gebruiken, moet je triggers en tags strategisch inzetten en afstemmen op de specifieke doelen van je website. Laten we vier nuttige tags bekijken die je gegevensverzameling kunnen verbeteren en waardevolle inzichten kunnen opleveren.

 • Maak gebruik van de "Scroll Depth" trigger om een genuanceerd inzicht te krijgen in de betrokkenheid van gebruikers. Door deze trigger in te stellen, kun je bijhouden hoe ver gebruikers scrollen op je pagina's en de inhoud identificeren die hun aandacht het meest trekt. Dit inzicht is van onschatbare waarde voor het optimaliseren van de plaatsing van inhoud en het verfijnen van je gebruikerservaring.
 • Implementeer "Form Submission" trigger in combinatie met een bijbehorende tag om gebruikersinteracties met de formulieren op je website te volgen. Met deze toepassing kan je de voltooiing van formulieren controleren, conversiepercentages beoordelen en gebieden identificeren die voor verbetering vatbaar zijn in je leadgeneratie- of inschrijvingsprocessen.
 • Voor e-commerce websites is de "Purchase" trigger in combinatie met een transactie tag essentieel. Met deze combinatie is het mogelijk om voltooide transacties te volgen, gegenereerde inkomsten te kwantificeren en de effectiviteit van marketingactiviteiten te analyseren. Inzicht in het klanttraject van productweergave tot aankoop is cruciaal voor het verfijnen van je verkoopstrategie.
 • Tot slot biedt de "Outbound Link Click" trigger in combinatie met een tag waardevolle inzichten in de navigatie van gebruikers buiten je website. Door klikken op externe links te volgen, kunnen verwijzingen worden beoordeeld, kan de impact van partnerschappen worden gemeten en kan de strategie voor externe links worden geoptimaliseerd voor een meer naadloze gebruikerservaring.

Google Tag Manager specialist nodig?

Voor bedrijven die op zoek zijn naar gespecialiseerde expertise in Google Tag Manager implementatie, maatwerk en optimalisatie, bieden wij oplossingen op maat. Wil jij dus ook aan de slag gaan met Google Tag Manager en heb je hier hulp bij nodig? Neem vandaag nog contact met ons op!

Nieuws, artikelen & meer

Lees ook deze blogs
Je website presteert slecht? 5 zaken die je beter kunt vermijden
Webdesign & UX/UI

Je website presteert slecht? 5 zaken die je beter kunt vermijden

Voor het maken van een effectieve website is meer nodig dan alleen een mooie vormgeving; het vermijden van veelvoorkomende valkuilen is net zo belangrijk. Dit artikel werpt een licht op de vijf ergste dingen die je moet vermijden bij het maken van een website, zodat je online aanwezigheid niet alleen boeiend is, maar ook bezoekers omzet in tevreden gebruikers. Of je nu een doorgewinterde webmaster bent of een beginner, inzicht in deze valkuilen kan je helpen een website te maken die een positieve en blijvende indruk achterlaat.

Lees blog
De kracht van een werken-bij website: potentiële talenten aantrekken en behouden
Online marketing

De kracht van een werken-bij website: potentiële talenten aantrekken en behouden

In de hectische wereld van het aantrekken van personeel kan een goed ontworpen werken-bij website de spelbreker zijn die jouw organisatie nodig heeft. In dit artikel wordt de invloed van werken-bij websites onderzocht en wordt duidelijk hoe ze toptalent niet alleen kunnen aantrekken, maar ook kunnen behouden. Of je nu een groeiende startup hebt of een gevestigde onderneming, het begrijpen van het belang van een sterke online aanwezigheid voor vacatures is de sleutel tot het opbouwen van een succesvol personeelsbestand.

Lees blog
Haal meer uit je Google Analytics data
SEO/SEA

Haal meer uit je Google Analytics data

Google Analytics is als een schatkist vol waardevolle informatie over het gedrag van jouw websitebezoekers. Of je nu een doorgewinterde marketeer bent of net begint met het analyseren van data, hier zijn enkele tips om het meeste uit Google Analytics te halen en je online prestaties te verbeteren.

Lees blog
Bekijk meer blogs